João de Deus győzelme a rák felett

Címlap / João de Deus győzelme a rák felett

Adriana Dias Lopes és Egberto Nogueira írása

Már több, mint 5 millió embernek nyújtott segítséget, ám az agresszív gyomorrák ellen vívott saját küzdelmét nem hozta nyilvánosságra.

“Van egy maró érzés a gyomorban. Alkalmanként egyre rosszabb. Azt akarom, hogy benyúljanak a számba, le egészen a gyomromig, hogy lássuk, mi is ez.” Ezt kérte João Teixeira de Faria, a 74 éves João de Deus, a legismertebb brazil médium az orvosától, Roberto Kalil kardiológustól, aki régóta mellette állt. Ezen lényegretörő és egyszerű szavakkal utalt a gyomortükrözésre, hogy kiderüljön, mi támadhatta meg az emésztőrendszerét. João de Deus elég szokatlan pillanatban intézte a kérését Kalilhoz, a kardiológus esküvőjén Claudia Cozer Kalil endrokrinológussal, amikor a meghívottak gratuláltak a házasságkötéshez, 2015. május 9.-én. Néhány nap elteltével egy mikroszkópos szövettannal egybekötött gyomortükrözés felfedte a drámai diagnózist, hogy mi okozta a maró érzést a gyomorban, és az nem volt más, mint egy agresszív gyomorrák. Gyakorlatilag egy hat centiméter hosszúságú mirigysejtes gyomordaganat, amely a gyomor alsó felében található gyomorüregben bukkant fel. A rosszindulatú daganatot egy 10 órás műtét során kimetszették 2015 augusztusában. A kritikus és összetett műtétet Raul Cutait, a São Paulo-i Sírio-Libanês Kórház sebésze végezte, melynek során a gyomor felét eltávolították.

Noha világszerte ismertté vált azt követően, hogy feltűnt Oprah Winfrey riport műsorában 2012-ben, João de Deus diszkréten és közömbösen kezelte betegségét. Csak a családját, valamint a hozzá legközelebb állókat avatta be, hogy daganatot diagnosztizáltak nála. Azon ritka alkalmakkor, amikor említést tett a betegségéről az őt felkereső zarándokok körében, a Goiás vonzáskörzetéhez tartozó Abadiâniában, elbagatellizálta a helyzet súlyosságát. Annyit mondott, hogy sérve van. A szenvedése egy évig tartott, onnantól kezdve, hogy diagnosztizálták nála a daganatot, egészen addig, hogy legyőzte a betegséget.

Tavaly december 6.-án, a kemoterápiás kezelések alkalmával ismertem meg őt, Délután három órakor léptem be a 964-es számú kórterembe, ahol éppen tartózkodott. A médium az ágyban ült egy tejeskávéval a kezében. Amint lenyelte az első kortyot mosolyogva így szólt: “Igazi tejet akarok, olyat, amilyet a falumban lehet inni.” Eleget tettek a kérésének, kicserélték a homogénezett tejet friss tejre. Egyszer csak kérte, hogy menjek közelebb hozzá, megragadta a kezeimet, széttárta őket, és azt kérdezte: “Tudsz-e főzni, húgom?” A nemleges válasz nem vette el a kedvét. Azt mondta, hogy elengedhetetlen, hogy megtanuljak főzni, és továbbvigyem az egyik kedvenc receptjét, a galopét, egy rusztikus receptet, mely a sertés lábából és csirkéből készül. “A titok nyitja, hogy öreg tyúkot kell belefőzni.”-javasolta.

A kemoterápia 5 hónapig zajlott teljes diszkrécióban. João de Deus két féle gyógyszert szedett. Tizennégy napig tartott a Capecitabina-kúra, és nyolc adagot szedett be huszonegy napon keresztül a Cisplatinaból. A két orvosság együttes alkalmazása súlyos mellékhatást váltott ki nála. A médiumnak hányingere volt, étvágytalanság gyötörte, vérszegénység és álmatlanság súlytotta. Két adag  Cisplatina beszedését követően csökkent szervezetében a vörös vérsejtek száma, amelyeknek nagy szerepe lett volna a véralvadásban és a sebgyógyulásban a műtét után. Vérátömlesztésre volt szüksége. A korábban 180 centiméter magas és 130 kilogrammos ember, 30 kilogrammot fogyott a kezelések alatt. Utána is sovány maradt, ám időközben magára szedett 5 kilogrammot. További kemoterápiás kezeléseken vett részt. A betegség kicsit meggyengítette, de lélekben erős maradt annyira, amennyi ahhoz szükséges, hogy túlessen az egész folyamaton. Csendes volt, sokkal csendesebb a szokásosnál, de a kezeléseket kellő alázattal viselte.

Egy médium esetében, aki napnta közel ezer emberrel foglalkozik, akik elesettek, segítségre várnak, keresik a spirituális utat,  és ezzel egy időben a gyógyulást, meglehetősen érdekes döntés, hogy hagyományos kezelésnek veti alá magát. Megkérdeztem tőle, hogy miért a tudományhoz fordult segítségért ahelyett, hogy egy hozzá hasonló, az egyéb eszközöket is alkalmazó ember asszisztenciáját kérte volna. Egy kérdéssel válaszolt: “A fodrász a saját haját vágja?”

A kezelések ideje alatt João de Deus nem panaszkodott, és nem veszített a lelki erejéből. Mindenre pozitívan reagált, és kész volt alávetni magát mindenfajta kezelésnek. Hétköznapi betegként viselkedett. Kétszer utazott autón Goiásból São Pauloba. Csakis a barátai kitartó unszolására szállt repülőre és soha nem akart a kórházban aludni. Kivéve akkor, amikor muszáj volt bent maradnia a vörös vértestek csökkenésekor a szervezetében, mert ekkor extra beavatkozásokra volt szüksége. Azért, hogy ne teljen el egy nap sem munka nélkül, a kezeléseket vasárnapra tették. Gyakran megtette az otthona és a kórház közötti utat, és amikor kellett, egy hotelben szállt meg São Pauloban.

Az utolsó kemoterápiás kezelésre február 28-án került sor. Egy évvel azután, hogy tavaly májusban elhangzott a kérés a barátja esküvőjén, hogy vizsgálják meg, a rákos sejtek eltűntek a szervezetéből. Nagyszerűen érezte magát. “A ti Joãotok a példa arra, hogy mennyire fontos, hogy az orvos meghallgassa a beteget.” – mondta Roberto Kalil.

Három évvel ezelőtt egy rutin ellenőrzés során Kalil felfedezett nála egy elzáródást a szívkamrákban. A híres medium artériájába szívkatétert helyeztek. Ekkor már másik három volt a szervezetében. Ahogyan tette azt a daganat esetében is, João nem hozta nyilvánosságra a szív problémáit sem. Az, hogy nem beszél az egészségét érintő kérdésekről, és hogy hallgatás övezi azt, hogy hónapokig tartó kezelésben részesült, azért, hogy legyőzze az agresszív tumort, nem egy ügyes csel annak érdekében, hogy megőrízze a sérthetetlenség látszatát a zarándokok szemében, akik felkeresik őt Abadiâniában. João egyszerűen csak nem beszél saját magáról. Azoknak, akik egészségügyi problémákkal keresik fel őt, szisztematikusan azt javasolja, hogy forduljanak orvoshoz.